Omschrijving project

Stand van zaken stoplicht

G

Stand van zaken

In de Nuinhofwijk in Nuth hebben inwoners bovengemiddeld te maken met sociaal-economische problematiek en ongelijke kansen. Het project Sociaal Economische Structuurversterking Nuinhof-Nuth is erop gericht die achterstand terug te dringen. Het project kent een vliegende start. Er wordt samen met de inwoners werk gemaakt van alle elementen die opgenomen zijn in het driejarige projectplan (denk aan gezondheid, participatie, aanpakken schulden, eenzaamheid, werken aan veerkracht, taalvaardigheid, kansrijk opgroeien in een groene omgeving .......). Het bijzondere aan dit project is dat in de uitvoering zeer nadrukkelijk wordt ingehaakt op het perspectief, de behoeften en het eigenaarschap van de inwoners. Er worden geen 'producten' op de inwoners losgelaten, maar we vertrekken maximaal vanuit de ervaringen, talenten en vragen van de inwoners (leefwereld) en laten de professionals (systeemwereld) hierop aansluiten met hun aanbod (op maat). Dit maakt, dat er veel draagvlak en enthousiasme is onder de bewoners van de wijk om met en voor elkaar aan de slag te gaan. 

De activiteiten vinden in hoofdzaak plaats in een woonhuis dat door Wonen Zuid ter beschikking is gesteld (Nuinhofhuisje).  Inmiddels wordt voor een deel van de activiteiten ook gebruik gemaakt van de voormalige kantine van de tennisbaan in Nuth, omdat het aantal deelnemers te groot is voor het woonhuis.. 

Acht maanden na de oplevering  hebben we 25 enthousiaste vrijwilligers, 100 unieke deelnemers en ruim 200 volgers op Facebook. Er is gestart met het gezamenlijk inrichten van het pand en er worden tal van activiteiten uitgevoerd door de bezoekers en vrijwilligers (koken, eten, kinderactiviteiten, creatief, huiswerkbegeleiding, uitgifte producten, spreekuren/informatie, open inloop, overleg bewonersgroepen, (kinder)EHBO, moestuin en binnenkort een klussendienst en ruilwinkel). Ook zijn er voortvarend praktische verbindingen gelegd met voorzieningen in de gemeente Nuth (denk aan huisartsen, welzijnswerk, maatschappelijk werk, Humanitas, bibliotheek, Jumbo Nuth, Feestbende, Repaircafé, Wereldwinkel, scouting, IVN, basisschool, SAN, Broodnodig, Zichtbare schakels, JGZ, InterventieTeam, Kansrijke Start, .....). 

De lokale dorpscoördinator en de opbouwwerker hebben een belangrijke verbindende functie. 

We monitoren het project samen met de inwoners en professionals op resultaat en proces. Eind 2023 wordt de eerste tussentijdse evaluatie op papier gezet. Deze informatie is bedoeld voor College, gemeenteraad en subsidient Parkstad Limburg.