Omschrijving project

Het groene Middengebied wordt gekenmerkt door een uniek landschap, ruimte, natuur, bijzondere cultuurhistorische elementen en kleinschaligheid. Het Middengebied heeft z’n eigen opgaven en uitdagingen die deels anders zijn dan de opgaven in de stedelijke gebieden in Zuid-Limburg. Dit heeft geleid tot een strategische samenwerking van de groene Middengebied-gemeenten die wordt aangegaan vanuit de opgaven waar het gebied voor staat. De kernwaarden van het Middengebied zijn: kwaliteit, kleinschaligheid en innovatie. Het Uitvoeringsprogramma Middengebied wordt vormgegeven langs vier ontwikkellijnen: Landbouw en Landschap, Toerisme van de Toekomst, Vitale Samenleving en Duurzaamheid. 

Stand van zaken stoplicht

G

Stand van zaken

Naar aanleiding van de gehouden evaluatie in 2022 is ervoor gekozen om de vier ontwikkellijnen aan te passen. De focus ligt op de twee ontwikkellijnen Landbouw en Landschap, en Toerisme van de toekomst.

Programmalijn Toerisme van de Toekomst 
In Q2 van 2020 is de visie Vrijetijdseconomie ‘Bestemming Zuid-Limburg’ 2030 (visie VTE ZL) vastgesteld door de zestien Zuid-Limburgse gemeenten. 
Vanuit het Middengebied is het initiatief genomen om in samenspraak met de zestien Zuid-Limburgse gemeenten en vertegenwoordigers van de sector verdere invulling te geven aan de uitvoering van de visie VTE ZL. 

Uitvoering
Een aantal projecten conform de visie VTE ZL is reeds opgestart en in uitvoering, zoals o.a. het Knopen Lopen (uniform wandelroutenetwerk Zuid-Limburg), vitalisering verblijfsaccommodaties, het stimuleren van innovaties en vernieuwing binnen de sector (o.a. via voucherregeling LIOF) en de ontwikkeling van het Zuid-Limburg magazine i.c.m. een promotiecampagne.

Een aantal projecten is in voorbereiding zoals: de ontwikkeling van een dataportaal Limburg (het verzamelen van relevante data voor de sector), de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig fietsnetwerk in Zuid-Limburg, ook in Euregionaal perspectief (3-landen lange afstandroutes) inclusief een onderzoek naar (inter)nationale subsidies, het ontwikkelen van een masterplan duurzame toeristisch recreatieve mobiliteit voor Zuid-Limburg en het ontwikkelen van een gezamenlijk beleid voor verblijfsaccommodaties in Zuid-Limburg. Per project worden de kosten inzichtelijk gemaakt en zal bestuurlijke besluitvorming plaatsvinden via de colleges danwel de gemeenteraden. 

Bestuurlijke Kopgroep VTE Zuid-Limburg
Inmiddels is een bestuurlijke Kopgroep VTE Zuid-Limburg (bestaande uit burgemeester Geurts (Beekdaelen) ,wethouder Rouwette (Valkenburg a/d Geul) en wethouder Salvino-Meijer (Sittard-Geleen) ingesteld. De Kopgroep VTE ZL wordt ondersteund door een programmateam en een programmamanager. Het programmateam VTE Zuid-Limburg, o.l.v. de programmamanager is sinds september 2024 operationeel en zal een versnelling bewerkstellingen in de verdere uitvoering van de visie VTE ZL in samenspraak met vertegenwoordigers van de sector.

Programmalijn Landbouw en Landschap

Beekdaelen is initiatiefnemer geweest van het komen tot een gemeentelijke visie op de transitie van het landelijk gebied. Dit wordt nu echter breder opgepakt dan binnen Middengebied-verband (schaal Zuid-Limburg) en overstijgt derhalve de programmalijn Landbouw en Landschap van het Middengebied.

De andere twee lijnen (Vitale samenleving en Duurzaamheid) zijn voortgezet als thematische samenwerkingsthema's. De nadruk ligt hierbij op verdere uitwerking van de lopende projecten.

 

Geld stoplicht

-

Geld (toelichting)

Tijd stoplicht

-

Tijd (toelichting)

Startdatum

Einddatum