Omschrijving project

De integrale herstructurering van de rijksmonumentale woninggroep Nuinhofwijk te Nuth (Tiendstraat, Nuinhofstraat, Spoorstraat en Parallelstraat). Integraal v.w.b. de aanpak van het totale woningbestand (118 rijksmonumentale woningen, zowel huur als koop), en de aanpak van de woonomgeving en de openbare ruimte, zowel boven- en ondergronds, met als kernkwaliteiten vergroenen en verduurzamen met het tuindorp-concept als uitgangspunt en integraal m.b.t. de aanpak van sociaaleconomische vraagstukken en problemen (zie ook SES Nuinhofwijk Nuth).
De herstructurering van de Nuinhofwijk is enkel integraal en duurzaam uit te voeren als de aanpak zowel de huurwoningen als de koopwoningen omvat. Specifiek voor de verwerving van het particulier bezit is een businesscase ‘Verwerving particulier Nuinhofwijk’ (hierna BC) ingericht waarbij een beroep is/ wordt gedaan op subsidies uit de Regio Deal Parkstad Limburg, het kader Kwaliteit Limburgse Centra (KLC) en de regeling Volkshuisvestingsfonds (VHF).

Stand van zaken stoplicht

G

Stand van zaken

De herstructurering van de Nuinhofwijk betreft een complex en langdurig proces. Na een lange voorbereidingstijd zijn verdere belangrijke stappen gezet. 
Zo is er een anterieure overeenkomst gesloten met Wonen Zuid, aanvullend op de eerder overeengekomen Samenwerkingsovereenkomst en is het inrichtingsplan voor de openbare ruimte nader uitgewerkt. Ook vinden diverse vervolgonderzoeken plaats voor o.a. water en riolering. 
Daarnaast is het bestemmingsplan, inclusief een nieuw beeldkwaliteitplan, gereed gesteld en ter inzage gelegd. Parallel hieraan is het proces gestart en gevolgd om de Nuinhofwijk aan te wijzen als gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht. Het bestemmingsplan en de aanwijzing zijn op 23 april 2024 door de raad vastgesteld. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Monumentencommissie zijn tussentijds over de voortgang geïnformeerd en op hoofdlijnen is met deze partijen overeenstemming bereikt over de detailinvulling. 

Eigenaren en huurders zijn middels diverse nieuwsbrieven geïnformeerd over de plannen voor de wijk, ook zijn er persoonlijke gesprekken gevoerd met bewoners die hierin interesse hadden. Een volgende ronde gesprekken met bewoners waar nog geen of weinig contact mee is geweest, wordt gepland. Circa de helft van de eigenaren heeft hun woning te koop aangeboden, een tiental woningen is reeds verworven. Bij huurders heeft een verhuisbeweging plaatsgevonden waardoor een groot deel van de  huurders verhuisd is of dit op korte termijn zal doen. De eerste woonblokken zijn vrijgekomen. Wanneer het bestemmingsplan onherroepelijk is, en de door Wonen Zuid aangevraagde omgevingsvergunningen verleend zijn, kan worden gestart met de fysieke herstructurering van de wijk.