Omschrijving project

Op 31 oktober 2023 is het Masterplan 2.0 centrum Schinveld door de Raad vastgesteld. Het plan ziet toe op de herontwikkeling/herstructurering van 7 deelgebieden evenals de openbare ruimte in het centrum met een totale begroting van 14.1 miljoen. In dezelfde raadsvergadering is ook de Wvg (Wet voorkeursrecht gemeente) gevestigd op 22 panden die voor de beoogde ontwikkeling noodzakelijk zijn. Afhankelijk van de verwerving van deze panden zullen de verschillende deelgebieden ontwikkeld worden.

Stand van zaken stoplicht

G

Stand van zaken

Doelen:
In 2023 is gewerkt aan de totstandkoming van het Masterplan 2.0 Centrum Schinveld. Om dit een gedragen plan te laten zijn, is al vanaf het begin gestart met participatie op kleine en grotere schaal. In 2023 hebben dan ook verschillende bijeenkomsten plaatsgevonden om op te halen wat er leeft in Schinveld, waar voor het centrum behoefte aan is en waar mogelijke kansen liggen. Al deze input heeft geleid tot het Masterplan 2.0 dat op 31 oktober door de Raad is vastgesteld. Om de nodige vastgoedinterventies ook daadwerkelijk te kunnen realiseren is in 2023 in eerste instantie door het college, later door de raad bekrachtigd,  besloten om Wet voorkeursrecht gemeente te vestigen op 22 panden. 
Planning:
De geplande looptijd van het Masterplan 2.0 is van de periode 2023-2030. Het is een globale planning omdat het moment van verwerving vastgoed lastig te voorspellen valt en de herontwikkeling van de diverse deelgebieden daarvan afhankelijk is.  Vooralsnog vordert het project echter gestaag en is bijstelling van de planning niet aan de orde.
Financieel:
In 2023 zijn verschillende subsidies voor het project aangevraagd en ook toegekend. De totale projectbegroting sluit op een bedrag van 14.1 miljoen. Door de toegekende subsidies kon de cofinanciering voor de gemeente teruggebracht worden naar 4.7 miljoen. Met de vaststelling van het Masterplan op 31-10-23 is ook het benodigde budget beschikbaar gesteld. Bij de toekenning van de Regiodeal 2.0 is de subsidie 3.5 ton lager vastgesteld dan aangevraagd. Daarnaast is ook  de subsidie Volhuisvestingsfonds (VHF) 2.0 50K lager vastgesteld dan aangevraagd.  Er wordt thans gezocht naar alternatieve subsidiemiddelen om deze tekorten af te dekken.