Omschrijving project

Wij willen de komende jaren de vitaliteit van onze kernen onderzoeken en samen met de burgers bekijken welke langetermijnstrategie gevolgd dient te worden. Wij willen een traject opstarten om dorpsplannen op te stellen, waarin aangegeven wordt waar behoefte aan is (mede data gedreven) en welke prioriteiten gesteld moeten worden. Hiervoor wordt een werkbudget van € 100.000 ter beschikking gesteld.  De afschrijvingslasten worden gedekt door een aanwending van de geclaimde reserve (via een aanvulling vanuit de reserve nog te bestemmen).

Stand van zaken stoplicht

G

Stand van zaken

Om te komen tot dorpsplannen is medio 2023 besloten dit proces vorm te geven door gebruik te maken van objectieve data.  Hiermee kunnen aandachtspunten per kern of zelfs per deelgebied in een kern zichtbaar gemaakt worden, waardoor het mogelijk is om interventies daar in te zetten waar deze het grootste effect zullen hebben. 
In 2023 is voornamelijk gewerkt aan de voorbereidingen om gemeente breed aan de slag te kunnen gaan met data gedreven werken.  Er is een start gemaakt met het samenstellen van een 'foto' per kern, te beginnen met Schimmert en Doenrade. De foto wordt gemaakt aan de hand van een gebiedsmonitor die - naast demografische cijfers van de kern - tevens zal bestaan uit gegevens over de sociale leefomgeving van de kernen. Te denken valt aan gegevens over armoede en participatie, gezondheid, jeugdhulp, Wmo en mantelzorg, eenzaamheid, verenigingsleven, vrijwilligerswerk en veiligheid. Daarnaast zal in de monitor ook aandacht besteed worden aan de fysieke leefomgeving, waarbij thema’s als wonen (aansluiting op woonvisie), verkeer, waardering buitenruimte, natuur en recreatie aan bod zullen komen.
De focus ligt nu op het verzamelen van de noodzakelijke data en het aanstellen van een projectleider voor verdere voorbereiding van de eerste 2 dorpsplannen.