Omschrijving project

In Nuth en meer specifiek de Nuinhofwijk hebben bewoners bovengemiddeld te maken met sociaal-economische problematiek en ongelijke kansen. Het project Sociaal Economische Structuurversterking Nuinhof-Nuth is erop gericht die achterstand terug te dringen.

Stand van zaken stoplicht

G

Stand van zaken

Samen met de inwoners wordt werk gemaakt van het aanpakken van alle elementen die opgenomen zijn in het driejarige projectplan (denk aan gezondheid, participatie, aanpakken schulden, eenzaamheid, werken aan veerkracht, taalvaardigheid, kansrijk opgroeien in een groene omgeving. Het bijzondere aan dit project is dat in de uitvoering zeer nadrukkelijk wordt ingehaakt op het perspectief, de behoeften en het eigenaarschap van de inwoners. 
Er is in 2023 gestart met het gezamenlijk inrichten van het pand en er worden thans tal van activiteiten uitgevoerd door de bezoekers en vrijwilligers: samen koken, samen eten, kinderactiviteiten, creatief, huiswerkbegeleiding, uitgifte producten, spreekuren/informatie, open inloop, overleg bewonersgroepen, (kinder)EHBO, moestuin.Actueel: in 2024 zijn daar een door inwoners gerunde  doorgeefwinkel, het thuisbezorgen van maaltijden waar dat nodig is en het samen met buurtgenoten opschonen van een naastgelegen bosje bijgekomen. Ook wordt het starten van een mapa-café voorbereid. Er zijn praktische verbindingen gelegd met andere (sociale) voorzieningen in de gemeente Nuth.
De activiteiten vinden in hoofdzaak plaats in een woonhuis dat door Wonen Zuid ter beschikking is gesteld (Nuinhofhuisje).  Inmiddels wordt voor bepaalde  activiteiten ook gebruik gemaakt van
1) de voormalige kantine van de tennisbaan in Nuth (kinderactiviteiten en cursussen)
2) Tiendstraat 52 (doorgeefwinkel Pandje 2e Kansje).

Aan het initiatief zijn nu ruim 25 vrijwilligers verbonden, 100 volwassen deelnemers (aan incidentele en structurele activiteiten), 130 kinderen, 65 deelnemers aan Whatsapp-groepen en 240 volgers op Facebook.
De lokale dorpscoördinator en de opbouwwerker hebben een onmisbare verbindende functie. 
We monitoren het project samen met de inwoners en professionals (o.a. GGD) op resultaat en proces. Er is in maart 2024 een breed gedragen tussenrapportage geschreven over het project. Deze is -met instemming van het college en conform subsidievoorwaarden- ingediend bij Stadsregio Parkstad. Bij die gelegenheid is tevens om een verlenging van de projectperiode gevraagd alsmede om toestemming van de Stadsregio om bij de besteding van de nog resterende projectmiddelen de nodige flexibiliteit te mogen hanteren.  Als de Stadsregio hiermee akkoord gaat betekent dit ook iets voor de gemeentelijke bijdrage: er hoeft naar het zich laat aanzien niet meer geld bij, maar er moet wel rekening worden gehouden met een verlengde bestedingsperiode  (tot maximaal 2027).