Veiligheid
De capaciteit op het gebied van (preventieve) veiligheid moet in overeenstemming zijn met de taken van de gemeente en de ambities die we op dit vlak hebben. Er wordt onderzoek uitgevoerd naar de voor veiligheid benodigde capaciteit (inclusief innovatieve technische hulpmiddelen) in Beekdaelen inclusief een structurele financiële vertaling in de begroting.
Op 7 maart 2023 heeft de raad het Integraal Veiligheidsplan SVBBL 2023-2026 vastgesteld. De hierin benoemde acties worden met de huidige capaciteit uitgevoerd. In het veiligheidsplan zijn de thema’s veilige woon- en leefomgeving en integriteit en veiligheid geprioriteerd, net als voorgaande jaren. Daarnaast is er ook ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en ambities zoals de meervoudige aanpak van ondermijning in de Beekstraat, waarvoor extra capaciteit wordt ingezet. De komende periode zal bezien worden of een verdere verdieping/uitbreiding van de huidige ontwikkelingen nodig en mogelijk is, zowel qua capaciteit als financieel.
De komend jaren gaat de gemeente in samenwerking met partners de meervoudige problematiek in de Beekstraat in Schinveld aanpakken. Een integrale aanpak op het gebied van openbare orde en veiligheid, sociaal en ruimte, met als doel; het bevorderen van het sociaal-maatschappelijk functioneren met als gevolg een leefbare en (objectieve en subjectieve) veilige omgeving.'
'Het jaar 2023 heeft voornamelijk in het teken gestaan van besluitvorming, onderzoek, planvorming en organisatie. Nu de voorbereidingsfase is afgerond is een aanvang gemaakt met de uitvoeringsfase.' Deze ziet voornamelijk toe op integrale controles op naleving van wet- en regelgeving, vanuit de pijlers 'Ondermijning', 'Sociaal' en 'Omgevingsrecht'.
Bestuurlijke aanpak (van ondermijnende criminaliteit).
De bestuurlijke aanpak bestond voornamelijk uit het ontwikkelen en uitvoeren van maatregelen tegen (vormen van ondermijnende) criminaliteit. Signalen, meldingen waren veelal de aanleiding hiertoe. Deze monodisciplinaire aanpak is vaak opgevolgd door een integrale casusaanpak binnen de oov-keten waaruit vervolgens multi-disciplinaire maatregelen zijn ontplooid.
Naast de bestrijding d.m.v. bestuursrechtelijke (en fiscaalrechtelijke en strafrechtelijke) maatregelen is verder gewerkt aan onderzoek en planvorming. Onderzoek in de zin van; het ontwikkelen analysemethoden, onderzoek naar criminogeniteit binnen bepaalde branches en fenomenen, het aanwenden van hulpmiddelen, tools t.b.v. onze informatiepositie. Planvorming in de zin van; het ontwikkelen van handelingskaders t.b.v. de onderliggende ondermijningsthema's zoals de 'georganiseerde hennepteelt', 'mensenhandel- en smokkel', 'criminele motorbendes', 'misbruik en fraude binnen de vastgoedsector', 'witwassen en gerelateerde vormen van financieel-economische criminaliteit'.
Preventie, zowel intern als extern in de vorm publicaties (dashboard), signalenboekjes, taakkaarten, informatiebijeenkomsten en trainingen, hebben wederom bijgedragen aan de doelstelling om te komen tot een bestuurlijke en maatschappelijke weerbaarheid tegen ondermijning.
Ondermijning / Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).
2023 heeft wederom in het teken gestaan van het beleidsuitgangspunt; 'verdere intensivering van de integrale aanpak van de georganiseerde criminaliteit’. De meeste aandacht is uitgegaan naar de aanpak van zgn. 'handhavingsknelpunten' t.w. de Beekstraat in Schinveld ('Meervoudige aanpak van ondermijning in de Beekstraat - Schinveld') en het 'Buitengebied' (RegioDeal / Veilig Ondernemen Parkstad / KVO Buitengebied).
Onderdeel van deze 'intensivering' is ook een regiobrede toepassing van de Integrale Ondermijnings-Beelden. Binnen dit thema zijn voorbereidingen getroffen voor 'Preventie door voorlichting aan publiek-private partijen'. Naast de verdergaande samenwerkwerking met het bankwezen wordt voor alle woningcorporaties in onze regio resp. de samenwerking in deze, in 2024 een voorlichtingsbijeenkomst aanpak ondermijning gehouden.
Een geheel nieuwe ontwikkeling is de invoering van de 'Limburgse Norm'. Binnen de provincie Limburgs is afgesproken dat alle gemeente in de komende periode gaan toewerken naar een 'basisniveau' binnen de bestuurlijke en geïntegreerde aanpak van ondermijning. Een uitvoeringsplan en handelingskader is als handreiking hiervoor ontwikkeld.
Noot: de ontwikkelingen rondom het 'Regionaal Interventie Team / Regionaal Informatieknooppunt', het 'Fenomeenonderzoek autobranche / aanpak voertuigcriminaliteit' staan apart uitgewerkt.
Ten behoeve van de Integriteitsbeoordelingen op basis van de wet Bibob is binnen de Driehoek SVBBL nieuw concept Bibob-beleid uitgewerkt. De implementatie is voorzien in 2024.
Binnen dit verband is tevens een informatiebijeenkomst gehouden met als thema 'Ondermijning binnen het Vastgoed'.
Veiligheid en Global Goals.
Vanuit Veiligheid wordt met name gewerkt aan GG 16: vrede, veiligheid en rechtvaardigheid. De integrale samenwerking binnen de lokale driehoek SVBBL en de drie lokale Interventieteams, alsmede de nauwe samenwerking met organisaties als de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, het RIEC, de Veiligheidsregio, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis ter bevordering van de objectieve en subjectieve veiligheid, draagt bij aan deze global goals.