De gemeente heeft als lokale overheidsorganisatie die dichtbij de burger staat de ambitie om inwoners en belanghebbenden in een vroeg stadium te betrekken bij (beleids-)plannen. Dit enerzijds om het draagvlak voor beleid te vergroten en anderzijds ook om de aanwezige kennis in de samenleving te benutten. Een instrument om dit te doen is het werken met dorpsplannen.

Om te komen tot dorpsplannen is medio 2023 besloten dit proces vorm te geven door gebruik te maken van objectieve data.  Hiermee kunnen aandachtspunten per kern of zelfs per deelgebied in een kern zichtbaar gemaakt worden, waardoor het mogelijk is om interventies daar in te zetten waar deze het grootste effect zullen hebben. Verder bekijken we - door de vitaliteit van onze kernen te onderzoeken samen met de inwoners - welke lange termijn strategie gevolgd dient te worden, we halen input op over waar daadwerkelijk behoefte aan is en welke prioriteiten gesteld moeten worden voor de toekomst.

In 2023 is voornamelijk gewerkt aan de voorbereidingen om gemeente breed aan de slag te kunnen gaan met data gedreven werken.  Er is een start gemaakt met het samenstellen van een 'foto' per kern, te beginnen met Schimmert en Doenrade. De foto wordt gemaakt aan de hand van een gebiedsmonitor die - naast demografische cijfers van de kern - tevens zal bestaan uit gegevens over de sociale leefomgeving van de kernen. Te denken valt aan gegevens over armoede en participatie, gezondheid, jeugdhulp, Wmo en mantelzorg, eenzaamheid, verenigingsleven, vrijwilligerswerk en veiligheid. Daarnaast zal in de monitor ook aandacht besteed worden aan de fysieke leefomgeving, waarbij thema’s als wonen (aansluiting op woonvisie), verkeer, waardering buitenruimte, natuur en recreatie aan bod zullen komen.

De focus ligt nu op het verzamelen van de noodzakelijke data en het aanstellen van een projectleider voor verdere voorbereiding van de eerste 2 dorpsplannen.