De Raad heeft in juni 2022 het belang van het landschap onderkend middels vaststelling van het Landschapskader Beekdaelen. Enerzijds is dit een visie- en inspiratiedocument richting de toekomst en anderzijds vormt het een belangrijke onderlegger voor de gemeentelijke omgevingsvisie. Zaak is dat het Landschapskader wordt gevolgd door uitvoering. 
Aanvankelijk was het de bedoeling om samen met diverse stakeholders vanuit natuur, landschap, landbouw, water, cultuurhistorie etc. een uitvoeringsprogramma op te stellen en om dit vervolgens uit te voeren. Echter, om sneller en meer praktisch aan de slag te kunnen gaan is er voor gekozen om met een aantal prominente thema’s alvast aan de slag te gaan. Uiteraard kunnen op een later moment diverse thema’s en projecten in een uitvoeringsprogramma gebundeld worden. Hierbij worden in integrale samenhang de belangen van onder meer landschap, natuur, water, cultuurhistorie, toerisme en landbouw doorvertaald richting concrete projecten. Denk hierbij aan projecten ter realisatie van natuur, landschap en natuurinclusieve landbouw. Behoud en versterking van landschappelijke kwaliteiten gaan daarbij hand in hand met verhoging van biodiversiteit, nieuw perspectief voor agrarische bedrijven en opwaardering van de kwaliteit van de leefomgeving.
Een actueel thema betreft de aanpak van holle wegen. In deze karakteristieke landschapselementen komen veel landschappelijke functies, opgaven en actoren samen; landschap, natuur, biodiversiteit, cultuurhistorie, landbouw en water. De kwaliteit staat echter sterk onder druk door onder meer ander gebruik en effecten van klimaatverandering. Bedoeling is om de kwaliteit van holle wegen op te waarderen, in integrale samenwerking tussen landbouw, natuur- en waterpartijen en lokale vrijwilligers. Zodoende kunnen deze karakteristieke elementen worden behouden en waar mogelijk versterkt, wordt wateroverlast verminderd, krijgt de biodiversiteit een opwaardering en worden aangrenzende landbouwers gestimuleerd tot een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering. Rond pilotlocaties vinden gesprekken plaats tussen belanghebbende partijen als individuele agrariërs en andere particuliere grondeigenaren, de LLTB, IVN, Stichting het Limburg Landschap.