Omschrijving project

In 2022 zetten wij specifiek in op de verdere intensivering van de integrale aanpak van de georganiseerde criminaliteit binnen onze politieregio SVBBL zoals; de #Hennep Aanpak Parkstad, een regiobrede toepassing  van de Integrale OndermijningsBeeld(en), de integrale aanpak van Woonwagencentra, de gezamenlijke bespreking en aanpak casussen via de Ondermijningstafel, de inzet van het Keurmerk Veilig Ondernemen en de invoering van een specifiek meldpunt voor Ondermijning. Ten aanzien van de versterking van het ondermijningsbewustzijn bij bestuur, personeel en inwoners, wordt onder meer actiever ingezet op besprekingen van casussen binnen het team OOV-VTH, het in gebruik nemen van applicatie ‘Digitale Opsporing’ en het activeren van de ondermijningsapp (verbeteren van de informatie-positie). In de komende periode gaat onze aandacht uit naar de aanpak van handhavingsknelpunten binnen de bestuurlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waarbij met name ingezet wordt op de integrale aanpak van ondermijning in het buitengebied, de integrale aanpak van de Beekstraat in Schinveld en de controle van bedrijfsgebouwen op drugscriminaliteit. 

Op basis van een uitspraak van de Raad van State inzake het vergunningstelsel voor het tegengaan van een onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat, heeft het RIEC-Limburg opdracht gekregen om een zgn. fenomenen-onderzoek uit te voeren. In 2022 wordt beoordeeld of en hoe ‘criminogene’ branches via een aanwijzingsbesluit exploitatievergunningsplichtig mogen worden gesteld.

Stand van zaken

Ten aanzien van het beleidsuitgangspunt ‘Verdere intensivering van de integrale aanpak van de georganiseerde criminaliteit’ is in 2022 een veelvoud aan activiteiten uitgevoerd. Op hoofdlijnen worden hieronder een aantal genoemd:
Binnen de Driehoek SVBBL is het project Hennep Aanpak Parkstad afgerond. In de periode 2019-2022 zijn in Parkstad 9611 bedrijfsgebouwen op de productie van drugs gecontroleerd. In de gemeente Beekdaelen zijn maar liefst 1157 bedrijfsgebouwen gecontroleerd. Dit met als doel de drugsindustrie systematisch te frustreren.
De regio brede toepassing van de gemeentelijke OndermijningsBeeld(en) (IOB’s) heeft o.a. geleid tot een integrale aanpak van gezamenlijk geprioriteerde ondermijningsthema’s zoals drugshandel, misbruik vastgoed en witwassen/-fraude. Voorbeelden hiervan zijn de integrale casusaanpak op basis van signalen waarbij via de Ondermijningtafels bestuursrechtelijke en/of strafrechtelijke dan wel fiscaalrechtelijke interventies worden ontwikkeld en uitgevoerd. In gezamenlijkheid zijn projecten gerealiseerd zoals ‘Hensplantages de wijk uit’, ‘Aanpak Buitengebied’, en de ‘Bijtende Bende’. 
In het kader van het verbeteren van onze informatiepositie zijn we aangesloten op de City Deal, ‘Zicht op Ondermijning’ en beschikken we inmiddels over de mogelijk tot internet-rechercheren. Op basis van een evaluatie is opnieuw voor de komende periode een concept Agenda Ondermijning voor SVBBL gereed.
Ten aanzien van het beleidsuitgangspunt Preventie zijn onze medewerkers getraind op basis van de zgn. ‘Crimecourses’ van het RIEC Limburg. Op basis van het project RegioDeal/Veilig Ondernemen Parkstad zijn op het gebied van preventieactiviteiten ontplooid, veelal in de vorm van inrichten van platforms resp. voorlichtingscampagnes zoals ‘HorenZienMelden’, ‘Meld Misdaad Anoniem’ en ‘Kiek Oet’.
Als handhavingsknelpunten zijn het Buitengebied en de Beekstraat aangewezen. In 2022 is voor het buitengebied een Keurmerk Veilig Ondernemen doorgevoerd. De gezamenlijke maatregelen-matrix in deze vormt de aanleiding voor het opsporen van drugsafvaldumpingen. Verder is in 2022 de integrale aanpak Beekstraat gestart, waarbij enerzijds wordt ingezet op fysieke maatregelen en anderzijds op de aanpak van ondermijning/criminaliteit/sociaal economische achterstanden.