Het is wenselijk om bewoners en belanghebbenden in een vroeg stadium bij beleidsvorming te betrekken en om het draagvlak voor beleid te vergroten en de kennis in de samenleving te benutten. Hiertoe is de participatieverordening op 1 juli 2023 in werking getreden. Dat begint met duidelijke communicatie en informatievoorziening over wat er speelt. Hierbij hoort ook het actief benaderen van onze inwoners met een luisterende houding en terugkoppeling over wat er is gebeurd met de ingewonnen informatie bij het formuleren van het definitieve beleid.
De afgelopen vijf jaar hebben wij de eerste stappen gezet inzake Burgerparticipatie. In de komende jaren continueren wij de burgerinitiatief- en de duurzaamheidstafel, Beekdaelen B(l)oeit!, waarbij burgers zelf initiatieven op het vlak van actieve burgerinitiatieven en innoverende duurzaamheidsprojecten kunnen subsidiëren. Vanaf 1 juli 2023 is hier het uitdaagrecht/right to challenge aan toegevoegd.
Sinds het ontstaan van de nieuwe gemeente is geïnvesteerd in een gebied georiënteerde aanpak binnen Beekdaelen. Denk hierbij bv. aan het masterplan Schinveld, de gebiedsontwikkeling De Gijselaar, het ontwikkelplan Nuth en de Nuinhofwijk. Hierbij zijn diverse participatieve initiatieven ontstaan en is samen met ondernemers en burgers een gebiedsontwikkeling op gang gebracht.
Een ander instrument om invulling te geven aan burgerparticipatie is de ontwikkeling van dorpsplannen. Besloten is om dit proces vorm te geven door gebruik te maken van objectieve data. Hiermee kunnen aandachtspunten per kern of zelfs per deelgebied in een kern zichtbaar gemaakt worden, waardoor het mogelijk is om interventies daar in te zetten waar deze het grootste effect zullen hebben. Door de gemeente worden gebiedsanalyses (foto’s) opgesteld op basis van de beschikbare data. De afgelopen periode is gewerkt aan het verzamelen van openbare en niet direct openbare (gemeentelijke) data op het gebied van armoede en participatie, gezondheid, jeugdhulp, Wmo en mantelzorg, eenzaamheid, verenigingsleven, vrijwilligerswerk en veiligheid. Deze data worden gecombineerd met data vanuit de fysieke leefomgeving, waarbij thema’s als wonen (aansluiting op woonvisie), verkeer, waardering buitenruimte, natuur en recreatie aan bod komen.
Een projectleider gaat aan de slag met de gebiedsanalyses, het bespreken van de analyses met de kernen, het samen met communicatie opzetten van een communicatietraject, het organiseren van de open uitvragen richting de kernen + het bewerkstelligen van de vertaalslag naar burgerinitiatieven en het op basis van dit alles opstellen van dorpsplannen, te beginnen met Schimmert en Doenrade. De raad zal in 2025 regelmatig meegenomen worden in het proces.
Vanaf 2024 zijn er 2 fte dorpscoördinatoren structureel in dienst van de gemeente. De dorpscoördinatoren worden gemeente breed ingezet en werken nauw samen met ketenpartners zoals maatschappelijk werk, welzijnswerk en jeugd- en jongerenwerkers, boa’s en straatcoaches.