5. Programma 3 | Fysieke leefomgeving

5.1 Inleiding

Wonen en herstructurering

Terug naar navigatie - Wonen en herstructurering

Beekdaelen is niet zomaar een plek, het is ons thuis. Een thuis is meer dan een dak boven ons hoofd. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn en die moet passen bij de levensfase waarin jij je bevindt. Om dat waar te kunnen maken is het belangrijk dat ook in de toekomst in onze gemeente een breed en divers aanbod van woningen bestaat, dat aansluit op de wensen en behoeften van mensen die hier (willen) wonen. De bestaande en nieuwe uitdagingen in de regionale woningmarkt (op het gebied van herstructurering, nieuwbouw, leefbaarheid, duurzaamheid) vragen om een versterking van het organiserend vermogen (van woningcorporaties, marktpartijen en gemeenten) om projecten tot uitvoering te brengen. Op basis van het woonbehoefteonderzoek (STEC), waar in 2024 een update voor is uitgevoerd en de gesloten woondeal willen wij ons inzetten voor meer tempo maken met het bouwen van woningen, die aansluiten bij de vraag – kwalitatief en kwantitatief - van o.a. jongeren, gezinnen en ouderen. 

De Regionale en Lokale Woonvisies Beekdaelen 2023-2028 zijn in mei 2023 vastgesteld. De woonvisie is gericht op thema’s als leefbaarheid, bouwopgave, betaalbaarheid, wonen met zorg, duurzaamheid en urgente aandachtsgroepen. De afgelopen jaren zijn grote herstructureringsprojecten gestart via de Regio Deal en het Volkshuisvestingsfonds. Voor onze gemeente ontwikkelen wij een regionale woon(zorg)visie. Daarin komen ook alternatieve vormen van wonen aan de orde voor aandachtsgroepen, zoals geclusterd wonen en wonen in (knarren)hofjes.

De Woondeal is in maart 2023 ondertekend en gemeente Beekdaelen zet zich in voor de realisatie van 900 woningen als gemeentelijk aandeel in de regionale opgave. 

We maken in overleg met de woningcorporaties afspraken met o.a. als doel sociale en goedkope huurwoningen terecht te laten komen bij de inwoners voor wie die woningen bedoeld zijn. We geven de corporaties daarnaast meer ruimte om locaties te (her)ontwikkelen. De verruiming van de mogelijkheden voor de corporaties moet aansluiten bij de gemeentelijke ambities. In 2024 hebben we regionale prestatieafspraken 2024-2028 opgesteld en momenteel zijn we tevens doende met het opstellen van meerjarige prestatieafspraken 2025-2028 Beekdaelen. Hierin worden gezamenlijke doelen en uitgangspunten geformuleerd. 

Buitengebied en groenbeleid - natuur en landschap

Terug naar navigatie - Buitengebied en groenbeleid - natuur en landschap

De gemeente Beekdaelen maakt deel uit van zowel Parkstad Limburg als het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Mede vanwege haar ligging vormt zij letterlijk èn figuurlijk de groene verbinding tussen de stedelijke gebieden Parkstad Limburg, Westelijke Mijnstreek en het Heuvelland. Beekdaelen heeft een karakteristiek landschap en in de gemeente is veel cultuurhistorisch en hoog gewaardeerd erfgoed aanwezig.

Het landschap biedt een vaste bron van dagelijkse recreatie, met een netwerk van vele fiets- en wandelpaden en ruiterroutes. Het op een duurzame wijze behouden en met elkaar verbinden van landschap en ecologische waarden, historisch waardevolle cultuurobjecten en vergezichten vormen een uitdaging en kans bij de verdere vormgeving en inrichting van het buitengebied.
Daarbij biedt het in 2022 vastgestelde Landschapskader handvatten als visie- en inspiratiedocument.
Het interactieve proces dat is gevolgd om te komen tot dit kader heeft speerpunten geleverd als het behoud en de ontwikkeling van de karakteristieke holle wegen.
Daarbij is duidelijk dat de gemeente niet alleen aan de lat staat. Om te komen tot een duurzaam behoud en verdere ontwikkeling van landschap en natuur is de inzet van meerdere partijen vereist; agrariërs, natuurbeschermers, terreinbeherende organisaties, waterschap, particuliere grondeigenaren en andere partijen die belang hebben bij een evenwichtige ontwikkeling van het buitengebied. De gemeente juicht het toe als inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zelf initiatieven nemen, waarbij elk idee in maatwerk dient te worden beoordeeld. Daar waar wij als gemeente invloed kunnen uitoefenen geven wij actief stimulerende impulsen.

Steeds meer maatschappelijke opgaven zullen moeten landen in het buitengebied. Denk hierbij aan de landelijke transitie opgaven op het gebied van natuur, water en klimaat en onderliggende doelen als stikstofreductie, instandhoudingsdoelen natuurkwaliteit, schoon oppervlakte- en grondwater en koolstofvastlegging. Hierbij gaat het dus niet alleen om doelen waarmee belangen in het landelijk gebied gediend worden. Zeker waar het betreft de stikstofproblematiek ligt in het landelijk gebied de sleutel voor de oplossing van stagnerende ontwikkelingen in het bebouwd gebied.

Gezien de veelheid en diversiteit van belangen zijn een zorgvuldige en integrale afweging hiervan en heldere keuzes nodig. Het eerdergenoemde Landschapskader en de nog door de raad vast te stellen Omgevingsvisie en Omgevingsplan zullen daarbij kaders en speelruimte aangeven.
Een gebalanceerde ruimtelijke ordening is nodig om evenwicht te vinden tussen behoud van het open en groene karakter van het buitengebied, behoud en versterking van natuur- en landschapswaarden, behoud van de recreatieve aantrekkelijkheid van het landschap, een duurzame en gezonde bedrijfsvoering voor agrariërs, het voorkomen van leegstand van (agrarisch) vastgoed en invulling van maatschappelijke opgaven op het gebied van bijvoorbeeld water en energie.

Ons hart voor het groene karakter van Beekdaelen zien we ook terug in de inrichting èn het behoud van het groene karakter van onze kernen. Door uitvoerende partijen te stimuleren in directe dialoog met inwoners het groenbeheer in de kern of buurt vorm te geven, zetten we verdere stappen, zodat iedereen kan deelnemen aan zijn of haar omgeving. Hiermee krijgt de aanpak voor groenonderhoud onder de naam ‘Beekdaelen b(l)oeit!’ verder inhoud in de komende jaren.

Ruimte en mobiliteit

Terug naar navigatie - Ruimte en mobiliteit

Het areaal aan openbare wegen, fiets- en voetpaden is voor onze gemeente met een oppervlakte van 7,8 ha relatief groot. Dat vraagt om een grote inzet van onze buitendienst. Inmiddels is het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte (IBOR) in Beekdaelen vastgesteld en vindt uitvoering hiervan plaats waardoor de kwaliteit van de buitenruimte integraal wordt benaderd. Hiermee voldoen wij aan de kwaliteitseisen voor de openbare ruimte, rekening houdend met de gebruiksmogelijkheden, beeldkwaliteit, veiligheid en verzorgingsgraad en daarmee de leefbaarheid van de wijken en dorpen. Daarbij willen wij zoveel mogelijk deelnemen aan initiatieven vanuit de wijken en dorpen (eigen kracht) en deze zoveel mogelijk ondersteunen.

We vinden het belangrijk om daar waar mogelijk te stimuleren dat onze inwoners voor korte afstanden, zoals verkeersbewegingen binnen de bebouwde kom, de auto laten staan. We hanteren als uitgangspunt dat de doorstroming voor het verkeer goed moet zijn op de hoofdroutes. In de overige straten willen we door snelheidsbeperking tot maximaal 30 km/u en door een passende inrichting de inwoners uitnodigen om vooral te gaan wandelen en fietsen. Dit maakt deel uit van het opgestelde uitvoeringsplan. Samen zorgen we ervoor dat onze straten, buurten en buitengebied veilig zijn en blijven. Dit doen we door met elkaar in gesprek te blijven over verkeersveiligheid en voortdurend op zoek te gaan naar duurzame oplossingen die bijdragen aan een leefbare en veilige woonomgeving.

In dat kader blijven wij ook aandacht eisen bij andere overheden voor de schadelijke gevolgen van vliegverkeer boven kernen in onze gemeente. We continueren onze verzoeken richting landelijke overheid om naar de toekomst toe rekening te houden en te bevorderen dat nieuwe ontwikkelingen niet tot voortzetting en zeker niet tot verdere aantasting van ons leefklimaat zullen leiden. Daarom is het vergroten van de operationaliteit van de AWACS-basis te Geilenkirchen ongewenst. Met betrekking tot compensatie van de AWACS-overlast blijven wij bij het ministerie van defensie aandringen op het -op welke wijze dan ook- versterken van de leefbaarheid in onze kernen.
De gesprekken die wij hiervoor voeren met het ministerie continueren wij. 

Duurzaamheid

Terug naar navigatie - Duurzaamheid

Bij het vaststellen van de begroting 2023 heeft de raad besloten in te stemmen met het opnemen van een aparte paragraaf duurzaamheid. Die keuze is gemaakt gezien de importantie van het onderwerp en de financiële impact die daarmee is gemoeid. Voor een nadere uiteenzetting van de acties die worden opgepakt in het kader van de duurzaamheid wordt dan ook verwezen naar de betreffende paragraaf.

Klimaatadaptatie en circulaire economie

Terug naar navigatie - Klimaatadaptatie en circulaire economie

Klimaatverandering

De klimaatverandering stelt nieuwe eisen aan het beheer van de openbare ruimte. Zo krijgen we vaker te maken met zeer intensieve regenbuien en langdurig droge periodes. Dit heeft invloed op het ontwerp en beheer van de openbare ruimte, waaronder riool- en watersysteem, de inrichting van wegen, gebouwen en groenvoorziening.  In (boven)regionaal verband wordt samengewerkt aan het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA), waarin ambities zijn opgenomen om te zorgen dat Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is ingericht. Met Waterschap Limburg blijven we samenwerken binnen de aanpak ‘Water in balans’. In Beekdaelen is specifiek gewerkt aan actualisatie van het Gemeentelijk rioleringsplan (dat heeft geresulteerd in het Water- en rioleringsprogramma 2024-2027) en is een  hemelwaterverordening en aansluitverordening riolering vastgesteld.  Als onderdeel hiervan zetten we in op het afkoppelen van regenwater, het verwerken van water op eigen terrein en het verminderen van verhard oppervlak.

Circulariteit

In een circulaire economie stappen we af van de lijn 'produceren, consumeren en daarna weggooien'. Zo sparen we behalve onze grondstoffen ook het milieu, verminderen we onze CO2-uitstoot en stimuleren we innovatie, nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Voor ons huishoudelijk afval is het Grondstoffenplan 2022-2026 de leidraad.
Verder is er het Uitvoeringsprogramma Parkstad Circulair 2024-2030. De regio Parkstad en de daarin samenwerkende gemeenten omarmen de landelijke doelstelling van het Rijk: Een volledig circulaire economie in 2050. In 2030 gebruiken we 50% minder mineralen, fossiele brandstoffen en metalen. 

Circulariteit heeft invloed op alle beleidsvelden. Een kennisprogramma voor gemeentelijke medewerkers bevordert kennisvermeerdering op al die velden. De woningbouw, de rest van de gebouwde omgeving, een circulaire en regionale landbouwproductie en korte ketens in voedselproductie zijn belangrijke voorbeelden van beleidsvelden waar circulariteit invloed op heeft.

Economie en toerisme

Terug naar navigatie - Economie en toerisme

Wij helpen de ondernemers het beste door hen ruimte voor ondernemen te bieden (vanuit een positieve grondhouding) en duidelijke kaders te stellen. We willen actieve contacten onderhouden met onze ondernemers. Dat vergt een proactieve en uitnodigende aanpak van onze bedrijfscontactfunctionarissen. We willen toe naar een beleid waarin de nadruk ligt op lokaal en duurzaam aanbesteden en inkopen. Vanuit het regionale beleid (Structuurvisie Ruimtelijke Economie ZL) en de programmering voor de thema’s winkelclusters en bedrijventerreinen wordt de stap gezet naar de uitvoering. Stimulering van (innovatief) ondernemerschap in de winkelclusters en de transformatie van (voormalige) aanloopstraten zoals de Stationstraat in Nuth en de Beekstraat in Schinveld zijn hierbij noodzakelijk. Het investeren in de winkelstructuur en het faciliteren van (nieuw) ondernemerschap blijft, ook na de Regio Deals, van groot belang voor de leefbaarheid en het voorzieningenniveau. De dynamiek op de bedrijventerreinen in Parkstad is groot. Er is besluitvorming nodig over hoe, in welke mate en op welke termijn deze kansen te verzilveren voor bijvoorbeeld onze bedrijventerreinen De Horsel, De Steeg en De Breinder. Voor Beekdaelen zijn het beheer en de ontwikkeling van onze bedrijventerreinen, winkelclusters en vitale kernen van belang. Gelet hierop zijn wij momenteel bezig met het opstellen van een eigen lokale economische visie, waarin we keuzes maken over welk soort bedrijvigheid/detailhandel in welk gebied gewenst is.

Wij streven naar een profiel van kwaliteit en kleinschaligheid voor recreatie in onze groene ruimte. In het kader van toerisme is de ambitie om Zuid-Limburg tot een Green Destination te ontwikkelen (visie Bestemming Zuid-Limburg 2030), waarbij de uitdaging voor de gemeenten er vooral in bestaat het aanbod te transformeren naar kwalitatief passende verblijfsaccommodaties met een verdienmodel, aandacht voor het beheersbaar maken van de recreatieve druk in kwetsbare gebieden in Zuid-Limburg en het duurzaam maken van de toeristisch recreatieve sector.

5.2 Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wij staan voor een gemeente die streeft naar een veerkrachtig groen- en cultuurrijk landschap, dat ruimte biedt om te werken, genieten en ondernemen, kortom om te leven. Voor ons gelden de volgende uitgangspunten: 

  • We zetten ons in voor een woningaanbod dat aansluit bij de behoeften van alle inwoners rekening houdend met de transformatieopgave en met de regionale en provinciale afspraken.
  • We versterken het groene karakter van de gemeente.
    We behouden en versterken de landschappelijke kwaliteit, die als belangrijke kernwaarde van de gemeente Beekdaelen gezien moet worden.
  • Een duurzame transitie van de landbouw is een grote maatschappelijke opgave voor Beekdaelen en essentieel om de unieke waarden van het landelijk gebied te behouden, te beheren en te ontwikkelen.
  • Samen met inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen, regionale en landelijke partners werken we in Beekdaelen aan de internationale en nationale duurzaamheidsdoelstellingen (Global Goals). We geven daarbij zelf het goede voorbeeld en vervullen een innovatieve en vooruitstrevende rol in de regio op het gebied van energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie.
  • We realiseren een gemeente met een duurzaam veilige inrichting van de infrastructuur, zowel voor auto, (elektrische) fiets en voetganger, waarbij leefbaarheid boven bereikbaarheid gaat.

5.3 Wat gaan we daarvoor doen?

5.3.1 Algemene ontwikkelingen programma 'Fysieke leefomgeving'

Straatje erbij

Terug naar navigatie - Straatje erbij

In het kader van de woningbouwopgave wordt ook binnen de gemeente Beekdaelen bekeken op welke wijze verantwoord aan de randen van de huidige kernen mogelijkheden geboden kunnen worden voor woningbouw. Hierbij dient het evenwicht tussen het landelijke karakter en het historische erfgoed enerzijds en de vraag naar kwalitatieve impulsen in woningvoorraad te worden gevonden.  Dit betekent dat op basis van landschappelijke, ecologische en hydrologisch parameters gezocht moet worden naar locaties waar ontwikkelingen mogelijk zijn. Straatje erbij wordt meegenomen met de herijking van de woondeal.

5.3.2 Beleidsontwikkelingen waarvan de middelen worden gevraagd in deze begroting

Aanbrengen verlichting op DeWeverplein in Nuth

Terug naar navigatie - Aanbrengen verlichting op DeWeverplein in Nuth

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft -naar aanleiding van veiligheidsincidenten, waarover u als raad geïnformeerd bent- in maart 2024 een veiligheids- en beveiligingsonderzoek uitgevoerd en een vertrouwelijk veiligheids- en beveiligingsadvies opgesteld. In dit rapport zijn maatregelen geadviseerd om de weerbaarheid te vergroten.

In het rapport is geconstateerd dat een groot deel van de parkeerplaats op dit moment niet (goed) wordt verlicht. Om de openbare verlichting aan de huidige richtlijnen te laten voldoen is het (bij)plaatsen van 9 nieuwe masten nodig. De ingang van het gemeentehuis zal in deze situatie door twee masten, links en rechts van de deur, worden verlicht. Hiervoor wordt een aanvullend krediet gevraagd van € 20.000. 

Strategische grondaankopen

Terug naar navigatie - Strategische grondaankopen

Op 19 december 2023 heeft uw raad de Nota Grondbeleid gemeente Beekdaelen 2024-2028 vastgesteld. In de Nota is opgenomen dat (indien gewenst) de gemeenteraad in haar programmabegroting een budget voor strategische verwervingen(en) ter beschikking stelt. Ten tijde van de vaststelling van de nota, was de programmabegroting reeds vastgesteld waardoor nog geen invulling kon worden gegeven aan een budgetvoorstel – zoals beschreven in de nota – richting uw raad. Om uitwerking te geven aan de nota wordt in deze begroting voor het eerst een budget opgenomen.

Met een budget voor strategische verwerving(en) krijgt het college de ruimte om met snelheid tot grondaankoop over te gaan als de situatie daarom vraagt. Momenteel is er nog geen strategische grondaankoop voorzien. Als het college een strategische aankoop kan (gaan) doen, zullen daarbij de afwegingskaders gelden zoals vermeld in de nota. Dit geldt ook voor de verantwoording van een strategische grondaankoop aan uw raad. Het uitgangspunt is dat er geen gronden worden verworven zonder dat duidelijk is of die gronden nodig zijn voor het mogelijk maken van een bepaalde ontwikkeling.

Voor de hoogte van het budget is gekeken naar wat een redelijk en billijk budget is om aan het college handelsruimte te verlenen. Beoogd wordt dat het budget een waarde vertegenwoordigd waarmee in de praktijk daadwerkelijk tot een strategische aankoop zou kunnen worden overgaan. Voor majeure (strategische) aankopen wordt te allen tijde een afzonderlijk krediet gevraagd en wordt het aankoopbesluit afzonderlijk aan uw raad voorgelegd.

Ruiming graven

Terug naar navigatie - Ruiming graven

Het ruimen betreft het verwijderen van de grafstenen op de gemeentelijke kerkhoven. In het verleden zijn er gedenktekens (grafstenen) geruimd door de rechthebbenden, echter zijn er ook een groot aantal stenen niet geruimd. Het ruimen van de gedenktekens is conform de vigerende verordening een taak van de gemeente waardoor het ruimen voor het creëren van nieuwe grafruimte noodzakelijk is. Een exacte aantal te ruimen grafstenen is niet op voorhand te bepalen omdat de grafrechten tot het laatste moment kunnen worden verlengd. De structurele post is gebaseerd op een geschat aantal jaarlijks te ruimen graven met als uitgangspunt het jaarlijks gemiddelde tegen een gangbaar tarief.

Voor de ruiming wordt een eenmalig bedrag gevraagd van € 40.000. Daarnaast is voor de jaarlijkse ruiming een bedrag nodig van € 18.000. Dit om te voorkomen dat in de toekomst wederom achterstanden in de ruiming ontstaan.

5.3.3 Beleidsontwikkelingen waarvan de middelen worden gevraagd via een apart raadsvoorstel

Meerjarig onderhoudsplan kunstwerken

Terug naar navigatie - Meerjarig onderhoudsplan kunstwerken

Door opname in het IBOR-beleidsplan en het hieraan gekoppeld structureel budget in de programmabegroting is de instandhouding van de culturele kunst in de openbare ruimte (KIOR) vanaf 2025 geborgd. Om het beheer van de KIOR structureel te borgen binnen de afdeling Ruimte is per direct een formatie-uitbreiding voor deze nieuwe taak noodzakelijk van 0,2 fte en vanaf 2025 een structureel budget van € 18.000. 

Co financiering centrumplan Schimmert

Terug naar navigatie - Co financiering centrumplan Schimmert

Voor Centrumplan III in Schimmert bedraagt de gemeentelijke cofinanciering van € 250.000 voor de verkregen subsidies van de provincie (KLC) en het rijk (WBL5). Deze wordt meegenomen worden in de grondexploitatie.  

Meerjarig onderhoudsplan gebouwen duurzaamheid (D)MJOP)

Terug naar navigatie - Meerjarig onderhoudsplan gebouwen duurzaamheid (D)MJOP)

In relatie tot dit MJOP wordt ook inzichtelijk gemaakt wat de kosten zijn voor de verduurzaming van ons gemeentelijk vastgoed; het zgn. DMJOP (duurzaamheidsmeerjaren onderhoudsplan). De verduurzamingsopgave komt voort uit regionale ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn en het nationaal klimaatakkoord om in 2050 aardgasvrij te zijn.

Uitbreiding standplaatsen woonwagens

Terug naar navigatie - Uitbreiding standplaatsen woonwagens

Uit een informele offerte (2022) is bekend, dat de kosten voor de aanleg van een nieuwe standplaats ongeveer € 80.000 kosten. Daar komen de planologische kosten nog bij. Dit betekent dat er € 320.000 voor 4 standplaatsen nodig is. Er wordt momenteel gezocht naar locaties. De bovengenoemde kosten zijn een indicatie en zullen na het vinden van locaties naar verwachting wel iets hoger liggen gezien het tijdsverloop. 

Renovatie verduurzaming Bloemenbuurt Schinveld

Terug naar navigatie - Renovatie verduurzaming Bloemenbuurt Schinveld

Vanuit het Volkshuisvestingsfonds (VHF2) is door het ministerie BZK subsidie beschikbaar gesteld. Enerzijds voor de aanpak van kwetsbaar particulier vastgoed in het centrum van Schinveld en anderzijds voor renovatie/verduurzaming van de “Bloemenbuurt” eveneens in Schinveld. Voor beide projecten geldt dat dit er in 2021 een eerdere beschikking is afgegeven voor de eerste fase van beide deelprojecten.

Het VHF2-programma heeft als speerpunten leefbaarheid en veiligheid. En, hoewel als minder prioritair gesteld, komt ook renovatie en verduurzaming voor subsidie in aanmerking. In het kader van de toegekend VHF-1 subsidie is gestart met de aanpak van de Bloemenbuurt fase 1 waar in de combinatie met de aanpak van de huurwoningen door Weller en de verbetering van de openbare ruimte. Deze subsidiebeschikking bouwt daarop voort.

De verstrekte subsidie bedraagt 700.963 voor de Bloemenbuurt fase 2. Ten behoeve van deze subsidie is een minimale cofinanciering benodigd van 300.413 Voor de Bloemenbuurt fase 2 is voorzien dat dekking van de cofinanciering plaatsvindt via de reserve noodfonds energiecrisis. De raad  zal eind 2024/ begin 2025 worden verzocht om deze cofinanciering beschikbaar te stellen. 

Dorpsontwikkelplan Nuth

Terug naar navigatie - Dorpsontwikkelplan Nuth

In het kader van de revitalisering van het centrum van de kern Nuth zal een visie worden uitgewerkt, waarin meerdere elementen een plek zullen krijgen. Uw raad heeft met betrekking tot het opstellen van een ontwikkelplan voor de kern Nuth op 23 april 2024 een besluit genomen. Het gaat hierbij concreet om de ambitie in Nuth een hub te maken voor de 30-minuten-regio (o.a. OV-verbindingen), de huisvesting van het gemeentelijke apparaat, upgrading van de driehoek Markt- gemeentehuis- kerk en het versterken van de sociale samenhang, ook vanuit kernoverstijgend perspectief. Ofschoon voor een aantal onderdelen financiering voorzien is, zal voor het geheel een vraag naar aanvullende middelen ontstaan, zowel als co-financiering als ook investering.

5.3.4 Uitgavenverlagingen die geen of beperkte maatschappelijke effecten hebben (besluitvorming in deze begroting).

Terug naar navigatie - Tabel

Verlenging afschrijvingstermijn wegrehabilitaties van 40 naar 60 jaar
Gebleken is dat de technische afschrijvingstermijn van wegen bij het geldende kwaliteitsniveau gemiddeld 60 jaar bedraagt terwijl de financiële afschrijvingstermijn die wordt gehanteerd 40 jaar is. Verlenging van de afschrijvingstermijn leidt tot lagere jaarlijkse afschrijvingslasten.

Verlenging afschrijvingstermijn gebouwen van 40 nr 50 jaar
Gebouwen worden op dit moment financieel afgeschreven in 40 jaar. In de praktijk gaan de gebouwen langer mee. Om die reden kan de financiële afschrijvingstermijn worden verlengd.

Hanteren restwaarde van 20% bij bedrijfsauto's
Bedrijfsauto's worden financieel afgeschreven in zeven jaar. Na die zeven jaar wordt er vanuit gegaan dat geen restwaarde resteert. Het is realistisch voortaan uit te gaan van een restwaarde van 20% van de aanschafwaarde. Hierdoor dalen de jaarlijkse afschrijvingskosten.

5.3.5 Uitgavenverlagingen met maatschappelijke effecten (besluitvorming in begroting 2026)

Terug naar navigatie - Tabel

Onderhoud terreinmeubilair op C-niveau
Op een aantal plekken in de gemeente wordt het onderhoud van terreinmeubilair uitgevoerd op B- niveau. Er kan voor worden gekozen om het onderhoudsniveau te verlagen tot C- niveau. Bij de bepaling van de omvang van de besparing zijn ook de straatnaamborden en verkeersborden meegenomen.

Risicoregeling uniforme administratieve voorwaarden (UAV) 
Met het van toepassing verklaren van de UAV wordt een bestek of aannemingsovereenkomst vereenvoudigd doordat veel administratieve zaken in de bestektekst kunnen worden weggelaten. Bestekken en overeenkomsten zijn bij toepassing van de UAV meer uniform. Het opstellen van een overeenkomst of een bestek wordt op deze wijze minder arbeidsintensief. 

Beëindiging beheeractiviteiten  op terreinen derden
Op diverse terreinen die provinciaal eigendom zijn wordt onderhoud gepleegd voor kosten van de gemeente. Deze maatregel voorziet erin dat dit onderhoud niet langer door de gemeente wordt uitgevoerd.

Halveren uitvoeringsbudget Duurzaamheid
In de gemeentebegroting is een post voor duurzaamheid opgenomen die is bedoeld voor het opstellen van plannen en communicatie. Deze maatregel voorziet erin dat dit budget voor de helft wordt geschrapt.

Voordelen investeringen in duurzaamheid  naar gemeente
De gemeente pleegt met regelmaat duurzaamheidsinvesteringen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen. De gebruikers van die panden hebben de revenuen van die investeringen. Vaak is dat niet de gemeente, maar zijn dat externe gebruikers. In die gevallen zou het voordeel niet naar de externe gebruikers moeten gaan, maar naar de gemeente.

Temporiseren/ rekening houden met afstoten gebouwen: DMJOP
In het DMJOP zijn gebouwen opgenomen die op termijn zullen worden afgestoten. Door de maatregelen aan die gebouwen tijdelijk in de begroting op te nemen ontstaat financiële ruimte.

Temporiseren/ rekening houden met afstoten gebouwen: accommodaties
In het onderhoudsplan zijn gebouwen opgenomen die op termijn zullen worden afgestoten. Door de maatregelen aan die gebouwen tijdelijk in de begroting op te nemen ontstaat financiële  ruimte.

Meer werkzaamheden in eigen beheer uitvoeren
Werkzaamheden die nu door externen worden uitgevoerd kunnen worden inbesteed. Dat leidt naar verwachting tot lagere kosten.

Bezuinigen op toekomstige projecten
Door kritisch te kijken naar de nut en noodzaak van toekomstige investeringen kan in de toekomst worden bespaard.

Huidige ambtelijke capaciteit duurzaamheid tlv resterende middelen CDOKE
Voor de uitvoering van de duurzaamheidsopgave ontvangt de gemeente rijksmiddelen. De nu nog resterende middelen kunnen worden ingezet voor de huidige formatie.

 

 

5.5 Wat gaat het programma kosten?

Terug naar navigatie - 5.5 Wat gaat het programma kosten?
Fysieke leefomgeving (bedragen x € 1.000) 2025 2026 2027 2028
lasten per taakveld:
0.3 beheer overige gebouwen en gronden -93 -95 -95 -95
0.4 overhead -409 -412 -409 -408
2.1 verkeer en vervoer -5.780 -5.940 -5.935 -5.932
3.1 economische ontwikkeling -399 -409 -409 -409
3.2 fysieke bedrijfsinfrastructuur
3.3 bedrijvenloket en bedrijfsregelingen -36 -36 -36 -36
3.4 economische promotie -301 -294 -293 -293
5.7 openbaar groen en (openlucht) recreatie -3.411 -2.849 -2.846 -2.843
7.2 rioleringen -4.962 -5.650 -5.905 -6.134
7.3 afval -4.360 -4.353 -4.680 -4.680
7.4 milieubeheer -1.303 -1.303 -1.206 -1.206
7.5 begraafplaatsen en crematoria -190 -168 -168 -167
8.1 ruimte en leefomgeving -1.082 -1.097 -1.090 -1.081
8.2 grondexploitatie (niet-bedrijventerrein) -285 -285 -285 -285
8.3 wonen en bouwen -2.594 -2.621 -2.616 -2.577
totale lasten -25.205 -25.511 -25.973 -26.145
baten per taakveld:
0.3 beheer overige gebouwen en gronden 32 32 32 32
0.4 overhead 2 2 2 2
2.1 verkeer en vervoer 406 533 533 533
3.1 economische ontwikkeling 76 76 76 76
3.2 fysieke bedrijfsinfrastructuur
3.3 bedrijvenloket en bedrijfsregelingen
3.4 economische promotie 363 363 363 363
5.7 openbaar groen en (openlucht) recreatie 27 27 27 27
7.2 rioleringen 6.833 7.535 7.797 8.033
7.3 afval 5.723 5.716 6.044 6.043
7.4 milieubeheer 9 9 9 9
7.5 begraafplaatsen en crematoria 128 128 128 128
8.1 ruimte en leefomgeving - - - -
8.2 grondexploitatie (niet-bedrijventerrein)
8.3 wonen en bouwen 1.735 1.734 1.733 1.733
totale baten 15.335 16.156 16.744 16.979
Saldo van baten en lasten bestaand beleid -9.870 -9.356 -9.228 -9.166
Resultaatbestemming:
0.10 Toevoeging reserves -86 -26 -26 -26
0.10 Onttrekking reserves 1.347 630 627 626
Saldo resultaatbestemming 1.261 604 601 601
Resultaat programma -8.609 -8.752 -8.627 -8.565