Het is wenselijk om bewoners en belanghebbenden in een vroeg stadium bij beleidsvorming te betrekken en om het draagvlak voor beleid te vergroten en de kennis in de samenleving te benutten.
Dat begint met duidelijke communicatie en informatievoorziening over wat er speelt. Hierbij hoort ook het actief benaderen van onze inwoners met een luisterende houding en terugkoppeling over wat er is gebeurd met de ingewonnen informatie bij het formuleren van het definitieve beleid.
De afgelopen jaren hebben wij –naast de harmonisatieslag en het bestrijden van corona- een eerste stap gezet inzake Burgerparticipatie (waaronder zelfsturing). 

In de komende jaren continueren wij de burgerinitiatief- en de duurzaamheidstafel, waarbij burgers zelf initiatieven op het vlak van actieve burgerinitiatieven en innoverende duurzaamheidsprojecten kunnen subsidiëren. 

Daarnaast willen wij de komende jaren de vitaliteit van onze kernen onderzoeken en samen met de burgers bekijken welke langetermijnstrategie gevolgd dient te worden. Wij willen een traject opstarten om dorpsplannen op te stellen, waarin aangegeven wordt waar behoefte aan is (mede data gedreven) en welke prioriteiten gesteld moeten worden.

Als de evaluatie van de pilot dorpscoördinator positief uitvalt, kan gekeken worden naar uitbreiding over andere kernen. Dit in het perspectief van gebiedsgericht werken, waarin samenwerking gezocht wordt met jeugd- en jongerenwerkers, boa’s en straatcoaches.

Aan de basis van deze gerichtheid op de kernen staat de nog te ontwikkelen ‘Strategische visie Beekdaelen, 2023-2032’. Deze moet tot stand komen in een interactief proces tussen raad, inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, College en ambtelijke organisatie. In dit proces zoeken we een antwoord op de vraag wat voor lokale samenleving Beekdaelen in de nabije toekomst wil zijn. Hoe ziet Beekdaelen er dan uit en welke strategische koers moet de gemeente samen met haar burgers, bedrijven en maatschappelijke partners volgen om die toekomstvisie te realiseren.

Door de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de energietransitie en de implementatie van de Omgevingswet, verandert er veel in het dagelijkse leven van inwoners. Dit leidt tot een grotere behoefte bij inwoners om invloed uit te oefenen op de democratische besluitvorming. De gemeente vindt het belangrijk om bewoners te betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van gemeentelijke plannen. Daarnaast staat de gemeente open voor initiatieven uit de samenleving. Om de spelregels vast te leggen maakt de gemeente samen met belanghebbenden een participatieverordening. Ook zijn wij ons bewust van onze eigen verantwoordelijkheid om mee te werken aan de Global Goals.